C# Console - Programlama Temelleri

 Metin İfadesini Ekrana Yazdırma C# Console – Programlama Temelleri 

tanımlanmış değişkenlerde yol gösterir.Mesela kod yazma ekranında iken Console.Write yazmak istiyoruz.c harfine bastığımızda açılır menü ekrana gelir.Aşağıdaki resimde gözüktüğü gibi conso yazdığımda açılır ekranda Console gözüküyor.Console yazımını c#’a yazdırabilir bu şekilde.(Console yazısının mavi olduğuna dikkat edin.Hangisinin tabanı mavi ise o komutu yazar) conso yazdıktan sonra klavyeden nokta tuşuna basarsam c# benim yerime tamamını yazacaktır.Bunun bize avantajı c#’da büyük küçük harf hassasiyeti vardır.Hepsini kendimiz yazmaya kalkarsak bazı uzun komutlarda büyük harf yerine küçük harf yazdığımızda(terside geçerlidir) hata oluşur.
Aşağıdaki resimdende gözüktüğü gibi wr yazdıktan sonra parantez ( ‘ ( ‘ ) karakterine bastığımızda Write’ı bize c# yazar.

Aşağıdaki resimde görülen 1 of 18’in anlamı bu komutun 18 kullanılma şekli olduğunu gösterir.Mouse ile aşağı – yukarı şekillerine tıklayarak diğer kullanılma şekillerini görebiliriz.Bu işlem komutunun kullanım şekli açısından bize yol gösterir.

Console.Write Metodu: Ekrana yazdırma işlemi için kullanılır.Yazdırma işleminden sonra imleç yazdırılan ifadenin yanında bekler. 
Kullanımı :
Console.Write (“Ekrandaki gözükmesini istediğiniz ifade”)
Not: İfadeyi çift tırnaklar arasına yazıyoruz.Ardarda iki tane tek tırnak değil.Direkt çift tırnak.Yani klavyede Tab’ın üstündeki tuş.Eğer yanyana iki tane tırnak kullanırsanız çalışmayacaktır.
Örnek :
1
2
3
4
5
6
7
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.Write("Merhaba");
}
}
Console.Read :Karakteri okur ve ASCII kodunu hafızaya alır.Herhangi bir tuşa basılırsa bir sonraki koda geçer. (Örnekler için Tıklayınız)
Console.ReadLine : Satırı okur ve hafızaya alır.Enter tuşuna basılırsa bir sonraki koda geçer. (Örnekler için Tıklayınız)
Console.ReadKey : Bir tuşu basılıncaya kadar bekler.Herhangi bir tuşa basılırsa bir sonraki koda geçer. (Örnekler için Tıklayınız).
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.Write("Merhaba");
Console.ReadLine();
}
}
Yukarıda ReadLine kullandığımız için ekran Entere basıncaya kadar bekleyecektir.Programı çalıştırdığmızda Ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.İmlecin yazının yanında beklediğine dikkat edin.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.Write("Merhaba ");
Console.Write("10 K SINIFI");
Console.ReadLine();
}
}
Programı çalıştırdığmızda Ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.İki farklı write ile yazılan ifadeyi yanyana yazdı.Merhaba ile diğer kelimeler arasında bir boşluk bırakmak için Merhaba’dan sonra bıraktığım bir boşluğa dikkat edin.Yani kısaca şunu söyleyebiliriz.Çift tıkrnak içinde nasıl yazarsan öyle gözükür ekranda.

0 Comments


EmoticonEmoticon